Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

Κόκκινα αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Τοκ τοκ...πολύ καιρό έχω να εμφανιστώ...τη μια δεν είχα κάτι ιδιαίτερο να μοιραστώ, την άλλη είχα..αλλά δεν είχα διάθεση να το μοιραστώ...μέχρι χθες που ένιωσα τόόόση χαρά βάφοντας τα δικά μου κόκκινα αυγά. 
Σαν παιδί έχω πολλές αναμνήσεις από το βάψιμο των αυγών. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που με έστελνε στον αγρό του Θραψανού για να βρω τα καλύτερα φυλλαράκια που  μπορούσα, για να διακοσμήσουμε τα αυγά μας. Αφού γυρνούσα με το καλαθάκι μου σχεδόν γεμάτο, καθόμουν σε ένα σκαμνάκι και προσπαθούσα να μιμηθώ τη γιαγιά μου που με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία έβαζε τα φυλλαράκια πάνω στα αυγά και προσπαθούσε να τα συγκρατήσει με κομμάτια από καλσόν για να αποτυπωθεί πάνω τους το σχέδιο. Αξέχαστα, το σπίτι της γιαγιάς βρωμούσε ξύδι αλλά όταν λύναμε το καλσόν και βλέπαμε το σχέδιο πάνω στο αυγό.. ξεχνούσαμε τη μυρωδιά και καμαρώναμε το αποτέλεσμα!!Τι χαρά όταν τα έδειχνα στη μαμά και χωνόμουν στην αγκαλιά της!
Χθες, ένιωσα το ίδιο περήφανη γιατί αν και 30+...(σιωπή...σσσσ) δεν έχω βάψει ποτέ μόνη μου αυγά (ουδέν σχόλιο από νοικοκυρές και χρυσοχέρες...χιχιχιχιιχι) ...και όταν είδα το αποτέλεσμα ένιωσα ακριβώς όπως τότε στα 10.Τι χαρά!Όταν δε τα είδε η μαμά μου και ο άντρας μου...έτριβαν τα μάτια τους.
Σας παρουσιάζω λοιπόν με περισσή περηφάνια βήμα -  βήμα τα κόκκινα αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής..

1) Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα πλένουμε καλά καλά έτσι ώστε να καθαρίσουν εντελώς από οτιδήποτε. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν. 
2) Βάζουμε τα αυγά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ίσα ίσα μέχρι να τα καλύψει και λίγο ξύδι για να ανοίξουν οι πόροι του αυγού και να εισχωρήσει καλύτερα το χρώμα. Τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να κοχλάσουν μέχρι να γίνουν από μέσα σφιχτά..γύρω στα 15 λεπτά.

3) Εδώ είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που αγόρασα. τα 3 βασικά : μπλε, κόκκινο και κίτρινο. Αν θέλετε μπορείτε να αναμείξετε 2 χρώματα μαζί και να βγάλετε πορτοκαλί, πράσινο,μωβ,καφέ,ανάλογα τα γούστα και την διάθεση.

4) Σε ένα ποτηράκι βάζουμε νερό, μία κουταλιά της σούπας ξύδι και δύο και κάτι κουταλιές της σούπας χρώμα ζαχαροπλαστικής. (είχα ετοιμάσει 3 ποτηράκια γιατί ήθελα να παίξω λίγο με τα χρώματα, αλλά κατέληξα να έχω διάθεση μονάχα για κόκκινα παραδοσιακά αυγά).

5) Βυθίζουμε ένα-ένα τα αυγά στο ποτηράκι και τα αφήνουμε 20-30 λεπτά το καθένα για να πάρουν χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να κάνουμε και τις υπόλοιπες δουλειές μας και όχι να είμαστε εκεί καρφωμένες περιμένοντας.

6) Αφού τα βγάλουμε από το ποτηράκι τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. 

7) Τα γυαλίζουμε με λαδάκι...και έτοιμα τα αυγά μας!!!!Δεν είναι υπέροχα;;
και του χρόνου!!!!!!!!!!!!

1 σχόλιο: